Parlamentul European ne evidențiază câteva funcții pe care le folosim fără a realiza întotdeauna că sunt aplicații ale IA:
- Cumpărăturile și publicitatea online
Inteligența artificială este utilizată pe scară largă pentru a oferi internauților recomandări personalizate, pe baza căutărilor sau achizițiilor lor anterioare, de exemplu, sau a altor tipuri de comportament online. IA are o importanță enormă în economie, pentru optimizarea produselor, planificarea inventarelor, logistică etc.
Motoarele de căutare învață din volumul imens de date introduse de utilizatori pentru a oferi rezultate pertinente.
- Asistenții personali digitali
Telefoanele inteligente utilizează IA pentru a oferi produse cât mai adaptate și mai personalizate. Asistenții virtuali care răspund la întrebări, oferă recomandări și contribuie la organizarea activităților zilnice au devenit omniprezenți.
Software-urile de traducere, scrisă sau orală, utilizează inteligența artificială pentru a face traducerile, dar și pentru a le îmbunătăți. Același este și cazul altor funcții, cum ar fi subtitrarea automată.
- Locuințe, orașe și infrastructuri inteligente
Termostatele inteligente învață din comportamentul nostru pentru a economisi energie, iar dezvoltatorii orașelor inteligente speră să controleze traficul pentru a îmbunătăți conectivitatea și a reduce ambuteiajele.
Deși vehiculele autonome nu sunt încă norma, automobilele utilizează deja funcții de siguranță bazate pe IA. UE a contribuit, de exemplu, la finanțarea VI-DAS, senzori automați care detectează posibilele situații periculoase și accidente.
Sistemele IA ajută la identificarea și combaterea atacurilor cibernetice și a altor amenințări cibernetice bazate pe inputul continuu de date, recunoscând tiparele și trasând atacurile.
- Inteligența artificială împotriva Covid-19
În contextul epidemiei de Covid-19, IA a fost utilizată în imagistica termică din aeroporturi și din alte locuri. În medicină, IA poate ajuta la recunoașterea infecțiilor prin tomografia computerizată a plămânilor. De asemenea, a fost utilizată la colectarea datelor pentru a urmări răspândirea bolii.
Anumite aplicații de IA pot detecta știrile false și dezinformarea prin extragerea informațiilor false postate pe platformele de socializare, căutând cuvinte senzaționale sau alarmante și identificând sursele online considerate oficiale.