SHARE THIS
COMMENTS
DESPRE GAMIFICATION CU REVI ȘI BOGDAN
Definiție
„Gamification is adding game mechanics into nongame environments, like a website, online community, learning management system or business' intranet to increase participation. The goal of gamification is to engage with consumers, employees and partners to inspire collaborate, share and interact.”
Prima Poveste
Revi, băiețelul meu de 4 ani, a avut la grădiniță primul concurs de puzzle și a ieșit pe locul doi. Ne-a arătat bucuros diploma și ne-a întrebat dacă are voie s-o găurească cu perforatorul de pe biroul meu. I-a dat repede câteva găuri, apoi s-a așezat pe jos cu puzzle-ul în față. „Nu vii la masă?” l-a întrebat Ami, soția mea. „Nu, vreau să-l fac pe ăsta și pe ăla cu Pepa Pig, că data viitoare vreau să ies pe locul intâi” Am zâmbit, iar Ami m-a înțeles din priviri și l-a lăsat pe Revi să-și facă puzzle-ul.
A Doua Poveste
Acum 12 ani lucram, împreună cu echipa mea, la dezvoltarea primului nostru produs de învățare experiențială – aplicația de simulare de business. Le explicam programatorilor formulele prin care, în aplicație, îți puteai finanța afacerea prin credit și îl puteai returna. Bogdan, șeful de proiect, mă ascultă cu atenție și apoi mă întreabă: “De ce vrei tu să-și bată jucătorii capul cu toate lucrurile astea? Pot să-ți pun eu pe ecran un buton mare CREDIT și, când îl apeși, aplicația calculează singură și încasează sau plătește automat. Și-I punem și-un VU-metru colorat ca să-ți arate câți bani mai ai!” L-am întrebat pe Bogdan: “N-ai putea să pui un astfel de buton și la noi la firmă, să nu ne mai batem capul cu cash-flow-ul?” Și atunci, Bogdan a înțeles.
Primul Hype Cycle
Gamificarea (scuzați-mi barbarismul, îl voi folosi) în business a avut primul Hype Cycle în anii 2000, odată cu creșterea exponențială în complexitate a proceselor de business și a cantității de informație necesare ca să-ți poți face treaba bine. Desigur, primul proces afectat a fost cel de learning, firește, sistemele educaționale evoluate foloseau de mult învățarea prin joc. Au urmat rapid zona de Customer Experience, Managementul prin Obiective, User Engagement, toate folosind elemente comune jocurilor: scor, punctaj, competiție, premii. Iar apoi, gamificarea era să moară.
Prima criză
Gartner – compania-guru de management consulting in tehnologie – estima în 2014 la doar 5-10% market penetration pentru gamificare în business. Vinovații, probabil, sunt cel puțin doi.
În primul rând, șefii lui Bogdan care, duși de val, au umplut ecranele cu butoane mari și VU-metre colorate, au țopăit bătându-se la fund prin sălile de curs pentru un prea-plus de realism al board-game-ului de pe masă, au dat angajaților insigne și clienților bandane cu nemiluita. Iar angajații și clienții s-au plictisit.
În al doilea rând, tații lui Revi care, după ce i-au explicat că e un copil minunat și că important e să participi, l-au luat la masă. Iar a doua zi și-au luat toți angajații la masă, au desființat comisioanele la vânzări și au înlocuit bonusurile individuale cu cele departamentale, descurajând orice competiție internă. Iar angajații ambițioși au plecat spre medii mai competitive, cei alunecoși au început să tragă sforile și periile pentru promovare, iar cei nepretențioși au băgat nasul în calculator, așteptând ziua de salariu.
Al Doilea Hype Cycle
Foarte repede, oamenii s-au prins, iar mediul de business s-a repliat. Șefii lui Bogdan au realizat că o experiență de learning e valoroasă doar în măsura în care păstrează suficientă legătură cu realitatea, astfel încât participantul să o ia cu el și să o extrapoleze / aplice în mediul lui de activitate, că angajații sunt mai motivați să performeze de o vorbă bună sau un plan de dezvoltare coerent decât de o insignă, in fine, că clienții nu prea mai mușcă la oferte de genul „primii 300 care sună primesc o tigaie gratis”.
Tații lui Revi, la rândul lor, au (re)descoperit că, fără a descuraja in vreun fel spiritul de echipă, un mediu competitiv încurajează performanța, stabilind, totodată, în organizație o ierarhie a valorilor (mai) lipsită de subiectivism. Iar dacă, în loc de o diplomă pe care s-o perforăm, vom primi, în schimbul efortului depus, ceva care ne ajută să ne îndeplinim obiectivele personale, vom încerca să punem și mai repede și mai bine piesele de puzzle la locul lor...
Suntem, într-adevăr, pe o curbă accentuată de creștere a interesului și aplicabilității metodelor de gamificare în mai toate procesele de business, iar proaspăt-comerciala inteligență artificială va ajuta, sunt sigur, la dezvoltarea și rafinarea ei.
A Doua Criză
...e încă departe. Dacă vrei s-o ții și mai departe și să înțelegi mai bine cum gamificarea poate ajuta business-ul tău, vino să vorbim pe 24 Noiembrie la workshopul „How Does Gamification Grow Your Business” din cadrul evenimentului BusinessDays 2023!
Acest articol este scris de Dragoș Popescu
Dragos Popescu si-a construit cariera de consultant si trainer pornind de la o solida experientă directă in business. A ocupat pozitii manageriale de vârf, in particular in industria telecom (Sales Manager – Bel Pagette, Customer Service Manager – Vodafone, Operations / Country Manager – Motorola) cu performante recunoscute la nivel international (“The Cheetah” award <Pinnacle Performance Club> in recognition of Sales Achievements). A fost si este implicat activ, in calitate de consultant, in proiecte de dezvoltare si optimizare de business, atât in telecomunicatii, dar si in industria grea sau FMCG / logistica / distributie.
Sustine in mod curent sesiuni de training, cu precadere in domeniile: Business Management, Vânzari, Project management, Finante, totalizând peste 500 zile de training. Printre clientii sai importanti ca si trainer se numara Orange, Telekom, Bosch, Petrom, EONGas, BCR, ING Bank, Bergenbier, Holcim, Raiffeisen Bank, etc. Dragos este un recunoscut inovator in industria de Learning & Development, fiind autor si lector al programelor de invatare experientiala bazate pe simulari de business BusinessDrive (Mini MBA), SalesDrive (Abilitati Comerciale) si LeadersDrive (Leadership si Managementul Echipei).
SHARE THIS
COMMENTS
Copyright © 2021 Business Days. Toate drepturile rezervate