Cum să alegi tipul de societate potrivit pentru afacerea ta
Alegerea tipului de societate este una dintre primele decizii importante pentru antreprenorii care doresc să își deschidă propria afacere. Tipul de entitate ales va avea un impact deosebit asupra modului de desfășurare a activităților dar și asupra resurselor financiare necesare și a obligațiilor administrative. Printre cele mai importante criterii pentru alegerea tipului de societate potrivit pentru afacere menționăm gradul de răspundere legală, taxele și impozitele specifice pentru entitatea juridică aleasă dar și domeniul de activitate și planul de afacere, inclusiv planurile de extindere a companiei în viitor.
Lista de mai jos include tipurile de entități juridice ce pot fi înregistrare cu scopul de a desfășura diferite activități economice:
Acestor tipuri de entități li se mai pot adăuga și asociațiile, fundațiile și organizațiile non profit care se deosebesc fundamental prin faptul că au ca scop realizarea unor alt tip de activități. De asemenea, sunt reglementate de alte legi și au un regim de înregistrare diferit.
Societatea cu răspundere limitată, societatea cu răspundere limitată debutant, societatea comercială și persoana fizică autorizată se numără printre cele mai des utilizate forme de organizare juridică de la noi din țară. SRL-ul poate fi folosit de antreprenorii interesați de deschiderea unui magazin (fizic sau online), de către agențiile imobiliare sau de turism dar și de către companii care oferă servicii de organizare de nunți sau alte evenimente. SC-ul poate fi utilizat de către investitorii care doresc înființarea unei companii mari, precum o firmă care va activa în domeniul energetic. PFA-ul este folosit adesea de către antreprenorii care oferă servicii de consultanță în diverse domenii (IT, business, legal, etc.).
Alegerea tipului de societate potrivit se poate efectua ținând cont de un set de criterii-cheie:
Antreprenorii care au ales tipul de societate cel mai potrivit pentru activitățile comerciale pe care le vor desfășura sunt nevoiți să urmeze un număr de pași obligatorii pentru înființarea unei firme în România. Aceștia includ:
Tipul de societate ales va dicta atât cerințele pentru înregistrare cât și regimul de taxare al companiei. Mai mult decât atât, el va avea un impact deosebit asupra gradului de răspundere legală a acționarilor.
Alegerea tipului potrivit de societate poate depinde de mai mulți factori însă, oamenii de afaceri ar trebui să țină întotdeauna cont de obiectul de activitate, capitalul disponibil, gradul de răspundere legală dar și de previziunile pentru evoluția financiară a companiei, inclusiv cifra de afaceri estimată.
Sumarizând, iată care sunt pașii necesari pentru înființarea unei firme:
Back to top
SHARE THIS
COMMENTS
Copyright © 2021 Business Days. Toate drepturile rezervate