Cum să-ți promovezi magazinul online pentru a avea vânzări la nivelul dorit
Un magazin online nu poate supraviețui fără a face vânzări. Iar pentru a genera vânzări și a deveni profitabil, un business în eCommerce trebuie să aibă obiective clare și măsurabile, să investească în promovare și să optimizeze constant.
Așadar pentru a crește vânzările shop-ului online, stabilește și urmărește indicatori de performanță, investește în marketing și vinde produsele din magazinul tău pe cât mai multe canale.
CONTEXT
Un magazin online nu poate supraviețui fără a face vânzări. Iar pentru a genera vânzări și a deveni profitabil, un business în eCommerce trebuie să aibă obiective clare și măsurabile, să investească în promovare, să urmărească performanța acțiunilor și să optimizeze constant.
În cele ce urmează vom discuta pe scurt, care sunt cele mai importante acțiuni pentru promovarea unei afaceri online.
Stabilește de la început indicatorii de performanță pentru business-ul tău (KPIs)
Indicatorii de performanță (sau Key Performance Indicators) sunt esențiali pentru întreprinderea unor acțiuni ce vor duce la succesul unui magazin online.
Monitorizarea acestora te va ajuta să îți dai seama dacă există un progres al afacerii tale.
Câtiva KPIs importanți pentru comerțul online, pe care ar trebui să-i urmărești indiferent de natura afacerii tale sunt:
Descarca ebook-ul "Cum să-ți crești afacerea cu un magazin online"
Back to top
Investește în campanii de marketing, branding și SEO
Odată ce magazinul online este live, e momentul în care trebuie să te axezi pe promovarea lui și atragerea de trafic relevant. Te poți promova prin mai multe metode și canale, dar cel mai important este să găsești partenerul potrivit care să te sprijine în aceste demersuri. De asemenea, mai ales la început, e bine să testezi diverse canale și strategii să vezi care dintre ele au cele mai bune rezultate.
Promovarea prin recomandare - Este o metodă extrem de eficientă. Prieteni, familie, parteneri de afaceri - cu toții te pot ajuta în acest demers, mai ales în perioada de început a activității. În această etapă, este bine să aduni și cât mai mult feedback de la ei, ca să poți îmbunătăți rapid experiența pe site, înainte de a începe să investești masiv în campanii de promovare.
Rețelele de socializare - Milioane de români au conturi pe rețelele de socializare, ceea ce înseamnă că trebuie neapărat să fii și tu prezent pe ele. În funcție de nișa în care activezi, vei alege care sunt rețelele unde audiența ta își petrece mai mult timp, pentru a-ți concentra atenția asupra lor.
În mod sigur, oamenii sunt din ce în ce mai obișnuiți să interacționeze cu brandurile și pe paginile de social media, iar o prezență bine gestionată ajută atât la stabilirea încrederii, apropierea față de potențialii clienți cât și la customer support.
Reclame plătite - Cu ajutorul reclamelor plătite, poți promova pagina magazinului tău online celor care sunt cu adevărat interesați de ceea ce vinzi. De exemplu, poți targeta fanii unei pagini similare cu afacerea ta, utilizatori care au un anumit profil socio-demografic sau anumite interese.
Pe lângă rețelele de socializare, nu vrei să uiți și de posibilii cumpărători care fac anumite căutări pe Google. Deoarece magazinul tău online nu are suficient de multă autoritate la început ca să apară în primele pagini din Google, va trebui să te bazezi pe Google Ads. Cu ajutorul reclamelor plătite pe Google, pagina ta va fi printre primele rezultate atunci când o persoană face o căutare după cuvântul-cheie pe care l-ai ales pentru reclamă.
SEO - Investiția în SEO va da randament pe termen mai lung, dar e una din acțiunile pe care trebuie să le faci încă de la început. În urma eforturilor de SEO vei primi trafic organic pe site-ul tău, trafic pe care nu va trebui să îl mai plătești.
PR & Colaborări cu influenceri - Cu toții avem o poveste în spatele afacerii noastre, așa că folosește-te de povestea ta pentru a atrage atenția publicului țintă căruia dorești să te adresezi. Chiar dacă rezultatele din acțiunile de PR poate nu sunt imediate sau atât de măsurabile ca în cazul unor campanii de performance marketing, cu siguranță vor avea un efect pe termen lung și te vor ajuta să crești încrederea oamenilor în brandul tău. Lipsa încrederii este cea mai mare barieră în calea unei achiziții pe online.
Descarca ebook-ul "Cum să-ți crești afacerea cu un magazin online"
Desigur, pe lângă tactici poți să încerci să te promovezi prin marketing afiliat, să-ți listezi produsele pe comparatoare de prețuri și în diverse marketplace-uri. Viitorul în eCommerce este omnichannel - să fii prezent și să vinzi pe cât mai multe canale. O platformă performantă de eCommerce îți va pune la dispoziție integrările necesare pentru a putea să automatizezi listarea produselor direct din magazinul online.
Fie că ai un business consacrat sau unul la început de drum, Blugento îți oferă o platformă de eCommerce puternică pentru realizarea și administrarea magazinului tău online.
Un magazin creat pe Blugento este integrat cu cele mai importante aplicații și platforme de marketing. În plus, îți poți extinde business-ul pe noi canale de vânzare, naționale sau internaționale precum eMag Marketplace sau Amazon, în timp ce-ți crești brandul propriu prin magazinul online.
Descarca ebook-ul "Cum să-ți crești afacerea cu un magazin online"
Articol scris de Oana Chiriac
Oana Chiriac este Marketing Manager Blugento și activează în zona de eCommerce și marketing digital de peste 8 ani. În prezent, oferă și consultanță pentru magazinele online în vederea optimizării UX și a ratei de conversie.
oana@blugento.ro
Oana Chiriac
SHARE THIS
COMMENTS
Copyright © 2021 Business Days. Toate drepturile rezervate