Cum va arăta viitorul în educație
Virtual Reality, Augmented Reality, Big Data – pe scurt inovație - asta va caracteriza învățământul viitorului. Potrivit unui raport al Chronicle of Higher Education, viitorul educației va implica multă schimbare și inovație iar progresul în acest domeniu este iminent.
Dacă laptopurile și tabletele sunt deja intrate în sălile de curs, în viitor școlile vor deveni mai atrăgătoare prin folosirea noilor tehnologii: lecții predate cu ajutorul ochelarilor cu realitate virtuală, realitate augmentată în locul manualelor clasice.
Potrivit Playtech.ro, realitatea virtuală nu lipsește nici acum din sălile de curs din țările occidentale. O asemenea tehnologie nu poate revoluționa doar mersul la muzeu, ci și învățarea de zi cu zi. La orele de laborator aceasta și-ar putea face simțită prezența într-un mod extrem de util, fiind ideală pentru a-i captiva pe elevi printr-o lecție interactivă. Deși acum imprimantele 3D lipsesc din peisaj, ele sunt ideale într-o școală a viitorului. Acestea pot deveni foarte utile pentru printarea de obiecte necesare ca suport de curs la diverse materii; e mult mai ușor să-i explici unui copil structura moleculei de apă dacă îi dai posibilitatea să țină un astfel de model în mână, decât dacă îi desenezi trei cercuri pe tablă. Imprimantele nu trebuie să fie restricționate, astfel încât doar profesorii să aibă acces la ele. După câteva lecții în care copiii învață cum o imprimantă 3D ar putea crea singuri diverse modele de care au nevoie pentru a oferi un material adițional pentru o prezentare, spre exemplu.
Viitorul va însemna și noi platforme și aplicații integrate, care le vor fi de ajutor elevilor în procesul de învățare. Cum discuțiile privind dispariția școlilor fizice sunt din ce în ce mai întâlnite, astfel de platforme vor fi de folos celor care vor putea parcurge cursurile online, de la distanță. Atunci când aceste cursuri sunt transmisiuni live, acestea vor putea rămâne disponibile pentru elevi pentru o perioadă îndelungată de timp, pentru a putea fi folosită în învățare.
Big Data vor juca un rol important în dezvoltarea învățământului. Potrivit raportului Chronicle of Higher Education, big data vor fi folosite de școli șifacultăți pentru a vedea care sunt problemele elevilor, unde au dificultăți și analizându-le, vor reuși să îi ajute pe cei care întâmpină probleme. Raportul notează că ”Big Data vor deveni critice pentru personalul uman, pentru cei care îndeplinesc rolul de advisor, pentru că îi vor ajuta să ofere analize predictive, dar și sfaturi implicate și căi de urmat, pentru a avea o experiență educațională eficientă”.
Inovația în predare va transforma învățarea
Raportul The Future of Learning are concluzii positive privind viitorul învățării din perspectiva predării – profesorii sunt deschiși la inovație în procesul de predare: unii dintre ei au adoptat deja programele adaptive, învățarea activă și învățarea în lecții online interactive, așa numitele ”flipped classrooms”. Multe facultăți încurajează învățarea online, profesorii încurajând componenta deonline learing.
În contextul în care majoritatea studiilor privind meseriile viitorului ne arată că tinerii din viitor vor trebui să fie foarte conectați cu tehnologia și inovația, dar și să-și folosească talentele și creativitatea. De aceea, consilierea profesională va avea un rol foarte important în educația viitorului. Rolul de consiliere va reveni mai ales oamenilor, însă multe dintre deciziile privind dezvoltarea se vor lua pe baza analizelor oferite de aplicații online, acolo unde tinerii vor putea parcurge teste vocaționale. O astfel de aplicație există deja și de numește TomorrowMe și are la bază un sistem de inteligență artificială care pe baza unui test detaliat, pe baza căruia oricine poate afla în ce sfere de activitate se încadrează cel mai bine.
Back to top
Managementul schimbării, o provocare pentru viitor
Raportul The Future of Learning notează că liderii academici au rolul de a confrunta barierele financiare, structurale și culturale, pentru a permite dezvoltarea educației, iar acest lucru va fi o provocare, pentru că majoritatea acestor lideri sunt parte din universități, care sunt fundamental conservatoare și rezistente la schimbare.
Cum văd cei mai deștepți oameni din mediul universitar (și de business) american viitorul educației, vedeți în clipul următor.
Sursa foto: www.shadowsuniversity.com
SHARE THIS
COMMENTS
Copyright © 2021 Business Days. Toate drepturile rezervate