Cum ar fi dacă colegii tăi de serviciu (sau chiar subalternii tăi) ți-ar spune exact ceea ce gândesc despre tine? Fără perdea, fără ascunzișuri, fără perieri inutile care nu fac decât rău pe termen lung? Cum ar fi dacă, în schimb, ai putea să le spui și tu lor unde excelează și unde o dau în bară?
Ei bine, transparența radicală face asta întocmai. Te ajută atât pe tine, cât și pe colegii tăi, să fiți sinceri pentru a avea rezultate mai bune pe termen lung. Și apropos, se aplică chiar și pentru șefii tăi! De câte ori nu ai vrut să îi spui șefului verde-n față atunci când nu are dreptate? Și nu i-ai spus din teama că el/ea se află într-o poziție în care te poate concedia, dar faptul că nu i-ai spus a dus la o pierdere a companiei.
Află din acest articol secretele unei companii în care ideile și feedback-ul constructiv sunt încurajate.
CUPRINS:
Transparența radicală
Dacă te afli într-o poziție de conducere, atunci știi deja cât de greu poate fii să ieși din mintea ta și să dai altcuiva dreptate. Ni se întâmplă și acasă, nu numai la serviciu, unde se aplică regula "părintele are mereu dreptate" și părinții noști nu acceptau faptul că uneori, copilul are dreptate. Ei bine, am cărat acest concept în spate prin școală cu "profesorul are mereu dreptate", ca mai apoi să ajungem la serviciu și să susținem că "șeful are mereu dreptate".
Aceste lucruri costă timp și resurse pe care de multe ori nu le mai punem recăpăta. De aceea, dacă practici transparența radicală în viața de zi cu zi, dar și la serviciu, ai șanse mari să scutești multe bătăi de cap din viitor.
Cu toții, adesea, auzim că trăim în era digitală și astfel computerele ne vor ghida viața. Mulți dintre noi nu sunt tocmai încântați de acest lucru, în special dacă fac parte din gereația milenialilor sau boomerilor.
Totuși, există un algoritm folosit de Ray Dalio care ne poate ajuta la luarea deciziilor. Argumentul său este că noi, oamenii, suntem ființe cu sentimente și adesea ne lăsăm influențați de emoții atunci când luăm decizii. De exemplu, poate că ai pățit și tu să nu te lase inima să concediezi pe cineva leneș (sau măcar să îi spui că e leneș) pentru că era cel mai bun prieten al tău.
Așadar, computerul o să compare feedback-ul transparent radical pe care l-ai oferit în pasul precent, cu feedback-ul celorlalți angajați ai firmei și va decide dacă omul acela este cu adevărat leneș sau dacă aceea este doar percepția ta despre el. Mai mult decât atât, o să te ajute să identifici de ce tu crezi că el este leneș, iar ceilalți nu. Și de ce nu? Chiar să lucrezi la relația ta cu acesta.
Back to top
Fie că vă place sau nu, transparența radicală și procesul decizional algoritmic se apropie cu pași repezi de voi și vă va schimba viața. Acest lucru se datorează faptului că acum este ușor să iei algoritmi și să îi introduci în computere, să aduni toate datele pe care le lași peste tot despre tine și să știi cum ești, iar apoi să direcționezi computerele să interacționeze cu tine în moduri care sunt mai bune decât pot face majoritatea oamenilor.
Ray Dalio- Investitor, Co-Chief Bridgewater
Dacă ai fi știut ce cred colegii tăi cu adevărat despre tine și cum sunt ei de fapt? Ray Dalio folosește transparența radicală și algoritmi de luare a deciziilor pentru a crea o idee de meritocritate unde oamenii pot spune exact ceea ce gândesc- este permis chiar să îi spui șefului atunci când greșește. Află mai multe despre aceste strategii care l-au ajutat pe Dalio să creeze una dintre cele mai de succes companii și cum puterea pe care ți-o oferă acești algritmi poate crea un grup concentrat pe a face decizii corecte.
Dacă am învățat ceva din aceste vremuri incerte prin care am trecut cu toții în ultimii doi ani este: comunicarea este cheia.
Oricât am suci și răsuci această afirmație, ne tot întoarcem la ea și la originile ei pentru că este complet adevărată. Acum, mai mult ca niciodată, a venit timpul să învățăm din istorie pentru a nu o repeta.
Așadar, ne amintim foarte bine atunci când obișnuiam să stăm în fața calculatoarelor în pantaloni de pijama lucrând la proiecte ce păreau interminabile și cel mai apropiat lucru de interacțiune umană era ecranul laptopului. În fine, dacă erai un fericit care locuia cu familia, măcar îi aveai pe ei, dar în majoritatea timpului, oricum nu îi vedeai la față până la cină pentru că, să fim realiști, nu aveai timp.
De asemenea, dacă te aflii într-o poziție superioară din cadrul unei organizații, ar trebui să știi că modul în care îți tratezi angajații este direct proporțional cu modul în care aceștia vor trata clienții.
De aceea, inteligența emoțională este ceva ce trebuie atent studiat și aplicat pentru a avea armonie atât în viața profesională, cât și în cea profesională.
Vezi interviul complet cu Jim Bagnola și află cum poți fii un lider mai bun astăzi!
Acum, că viața începe să-și reia cursul normal cu care eram obișnuiți pre-pandemie, cred că cel mai important este să ne dezvoltăm inteligența emoțională.
Trebuie să ne re-adaptăm unei lumi care este din nou socială, trebuie să avem contact sporit cu clienții, partenerii, colegii de muncă și asta ne ia foarte multă energie pe care am învățat să o dăm de-o parte în ultimul timp.
Am devenit mult mai sceptici la modul în care suntem tratați, dar și la modul în care îi tratăm pe ceilalți pentru că am văzut cât de rău este să fim privați de conexiuni umane.
Și nu este vorba atât de mult de evoluție sau de revoluție. Este mai degrabă evoluție decât revoluție. Este că nu faptul că liderii nu au știut cum să conducă acum în prezent și se vor schimba dramatic pentru viitor.
Jim Bagnola- Președinte, The Leadership Group International
Back to top
I-am luat un interviu lui Jim Bagnola in preambulul serie de masterclass-uri "Leadership of the future" pe care le organizeaza in 24 mai la Bucuresti, in 31 mai la Cluj-Napoca si in 7 iunie la Timisoara. In interviu l-am intrebat pe Jim ce parere are despre faptul ca: "Relațiile umane au fost grav afectate de pandemie. Războiul și criza energetică creează un puternic sentiment de instabilitate și nesiguranță. Incertitudinea, schimbarea continuă și expunerea pe mai multe canale la informații manipulate care alterează realitatea au creat un context foarte provocator pentru liderii din organizații.
Afla mai multe despre seria de masterclass-uri aici: https://bdcontent.eu/JBM2022
Platforma de learning experience dedicată secțiunii de Leadership & Team management
Acest portal este gândit special pentru cei care doresc să își ducă business-ul la următorul nivel prin strategii de creștere, dezvoltare și pivotare. În această platformă vei găsi informații conexe sau suplimentare subiectului dezbătut în acest articol.
Înregistrarea este gratuită în platforma de Leadership & Team Management
Găsești informații utile despre management și comunicare;motivare și engagement; retenția talentelor și multe altele
Ai acces la cursuri, training-uri, informații premium și transmisiuni live ale emisiunilor marca Business Days încadrate în acest topic
Ai acces la cele mai noi informații cu privire la strategii de criză, modalități (modele) de management care funcționează pe timp de criză, cele mai importante programe de dezvoltare care să îți permită, în funcție de momentul în care se află business-ul tău să scalezi.
Vei descoperi cum să comunici în mod eficient cu echipa, cu partenerii sau colaboratorii externi pentru a-ți atinge obiectivele de business pe termen scurt, mediu și lung.
Back to top
Referințe:
Recomandările noastre pentru tine sunt:
SHARE THIS
COMMENTS
Copyright © 2024 Business Days. Toate drepturile rezervate