În urmă cu câțiva ani, am început să asistăm la creșterea nomadismului digital (Forbes). Un procent foarte mare din forța de muncă a ales să lucreze de acasă sau să păstreze mai multe joburi de freelancer. Acest lucru, după cum mulți pot atesta, este o poartă de acces către antreprenoriat. Mulți dintre cei care încep să lucreze ca freelancer ajung să își creeze propria afacere de consultanță sau de servicii profesionale.
În plus, acest lucru oferă altor antreprenori consacrați mai multe opțiuni de angajare. Faptul de a avea lucrători la distanță îi poate ajuta pe antreprenori să economisească bani pe electricitate, costuri generale și întreținerea echipamentelor.
Nomadismul digital este un tip de muncă la distanță în care lucrătorul trăiește ca un nomad. Datorită naturii muncii sau specializării lor, aceștia pot lucra de la distanță practic de oriunde - o țară străină, o casă pe plajă, un spațiu de coworking sau chiar o rulotă (Investopedia, 2020). Întrucât nomadismul digital este deja în trend de ceva vreme, nu este neapărat o tendință nouă. Experții au considerat că relevanța sa nu a atins încă apogeul - până când a venit COVID-19.
Considerat cândva ca fiind una dintre cele mai populare și mai la modă tendințe la locul de muncă, nomadismul digital a căpătat un nou sens după ce a lovit pandemia. Înainte, a deveni nomad digital era o alegere pe care o făceau lucrătorii și profesioniștii cu spirit liber. Însă, în timpul pandemiei, cei care au rămas blocați în alte țări au fost nevoiți să devină nomazi digitali atunci când au fost impuse blocaje (The New York Times, 2020). Între timp, unii dintre cei care au ales acest stil de viață se confruntă cu incertitudini: poate rămâne deschis locul în care se aflau în prezent? Va exista suficient loc de muncă pentru ca ei să își poată susține stilul de viață? Când se vor putea întoarce acasă? În plus, COVID-19 i-a obligat să stea în casă, ceea ce se opune principiului de a fi nomad digital.
Back to top
un antreprenor calculat, căruia îi plac plasele de siguranță, dar și riscul. E un balans între siguranță și risc
Dragoș Petrescu - President at City Grill Group
Gestionarea unei afaceri de la distanță a devenit o normă pentru mulți antreprenori, în special pentru cei care abia își înființează afacerea. Cu toate acestea, în loc să se străduiască să se dezvolte din garajele lor, precum companiile de milioane de dolari care au pornit de acasă (The Balance Small Business), multe afaceri au fost nevoite să se întoarcă de unde au pornit. Între timp, antreprenorii mai bine stabiliți vor angaja probabil mai mulți lucrători la distanță pentru a ocupa punctele de contact digitale.
Având în vedere popularitatea cumpărăturilor online, prevalența utilizării rețelelor de socializare, apropierea implementării rețelelor 5G și computerele din ce în ce mai sofisticate disponibile pe piață, se pare că a avea un spațiu comercial nu mai este o cerință pentru a construi o companie prosperă. Puteți facilita cu ușurință tranzacțiile din confortul propriei locuințe sau practic de oriunde din lume.
Motivele pentru care angajații aleg să lucreze la distanță sunt afișate în figura din stânga.
Principalele concluzii ale nomadismului digital:
Nomadismul digital este posibil datorită accesibilității la internet. Ca atare, mulți antreprenori aleg acum să fie independenți din punct de vedere al locației pentru a economisi costurile generale și pentru a avea flexibilitate în gestionarea afacerilor lor.
Având în vedere că se apropie implementarea rețelelor 5G și numărul de telefoane și computere avansate de pe piață, ne putem aștepta ca tendința nomadismului digital să crească în popularitate până în 2021.
Back to top
Platforma de learning experience dedicată secțiunii de Antreprenori vs Investitori
Acest portal este gândit special pentru cei care doresc să își ducă business-ul la următorul nivel prin atragerea de investiții și investitori dr top. Iată ce vei găsi în acest portal:
Ce trebuie să faci pentru a obține o finanțare și cum să îți faci mai atractivă afacerea pentru investitori. Vei înțelege cum evaluează afacerea ta finanțatorii și care sunt indicatorii principali pe care îi evaluează.
Top business angels pe fiecare industrie activă, fonduri de investiții, cele mai importante programe de finanțare și oferta operațională a principalelor bănci din România.
Vei descoperi instrumente care te vor ajuta să-ți îmbunătățești eficienta în gestionarea resurselor financiare și în accesarea cu succes a finanțărilor necesare pentru nevoile tale curente, cât și pentru planurile tale de dezvoltare viitoare.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras ac tristique odio. Vestibulum id fermentum tortor, vitae vulputate erat. Sed in mattis velit. Praesent sodales sapien in iaculis malesuada. Sed pellentesque lacus justo, at suscipit urna ornare a. Pellentesque id consectetur odio. Aenean feugiat urna congue lectus hendrerit finibus. Nunc porttitor libero eros, et luctus sem suscipit in. Integer elementum lacus sed vehicula sagittis. Fusce ultrices quam vel commodo pretium. Sed cursus turpis id pellentesque feugiat. Suspendisse potenti.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras ac tristique odio. Vestibulum id fermentum tortor, vitae vulputate erat. Sed in mattis velit. Praesent sodales sapien in iaculis malesuada. Sed pellentesque lacus justo, at suscipit urna ornare a. Pellentesque id consectetur odio. Aenean feugiat urna congue lectus hendrerit finibus. Nunc porttitor libero eros, et luctus sem suscipit in. Integer elementum lacus sed vehicula sagittis. Fusce ultrices quam vel commodo pretium. Sed cursus turpis id pellentesque feugiat. Suspendisse potenti.
Articolul următor:
Afaceri globalizate alimentate de munca la distanță
Aceleași condiții care au generat apariția nomadismului digital au permis și globalizarea. În timp ce nomadismul digital le-a permis antreprenorilor să își gestioneze afacerile de acasă sau din alte părți ale lumii, globalismul este practica de a lucra cu echipe internaționale pentru a-și construi, susține și extinde afacerile.
Afacerile de la domiciliu
Afaceri globalizate
Comerțul Mobil
Comerțul social
Economia de tip Gig
Piețe din ce în ce mai de nișă
Creșterea continuă a afacerilor bazate pe abonamente
Adoptarea tehnologiilor perturbatoare
Importanța crescândă a responsabilității sociale
Diversitatea în creștere
O educație mai specializată în domeniul afacerilor
Antreprenori mai tineri
Afacerile mobile se vor adapta și vor evolua
Mai multe ținute media pe internet
Magazinele specializate hiperlocale
Afacerile ecologice
16 Tendințe în materie de antreprenoriat pentru 2022/2023: Noi previziuni și o privire în ceea ce ne așteaptă
SHARE THIS
COMMENTS
Copyright © 2024 Business Days. Toate drepturile rezervate